(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Tvarohové dortíčky s ovocem
Potřebné ingredience
Korpus: 100 g máslových sušenek (nebo Be Be kakaové), 50 g másla. Náplň: 3 vejce, 250 g tvarohu ve vaničce, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 75 g bílé čokolády, 20 g hladké mouky. Nahoru: 50 g mražených borůvek (nebo jiné drobné ovoce), 1 PL cukru, 2 želatinové plátky.
Postup přípravy
Sušenky podrtíme nebo nastrouháme a smícháme s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, rozdělíme do nich sušenky a lehce přitlačíme (třeba dnem menší skleničky).
Z bílků a 2 PL cukru vyšleháme tuhý sníh. Zbytek cukru, tvaroh, žloutky, vanilkový cukr a mouku promícháme nebo kratičce prošleháme, přidáme strouhanou bílou čokoládu a opatrně vmícháme sníh. Správná náplň je hustá. Lžící ji rozdělíme do košíčků, které plníme až po vrch a pečeme v předehřáté troubě na 170°C 10 - 15 minut. (Peču 10 minut, pak vypnu troubu a nechám ještě 5 minut dojít. Na špejli zapomeňte. Tvaroh bude pořád měkký. Dortíčky se nafouknou jako muffiny, v prostředku popraskají. Při chladnutí tvarohová náplň zase klesne.) Necháme vychladnout ve formě, pak opatrně vyjmeme.
Želatinové plátky namočíme na 10 minut do hodně studené vody. Mražené borůvky, cukr a 1 lžíci vody zahřejeme, v teplém ovoci rozpustíme vykapané želatinové plátky a zchladíme. Mírně tuhnoucím ovocem ozdobíme dortíčky a necháme úplně ztuhnout. (Místo želatiny můžete ovoce zahustit i škrobem.)
Recept je upravený tak, aby těsto vyšlo přesně na 12 kousků. Dortíčky jsou jemné, lahodné a jdou pěkně od papíru.
Z bílků a 2 PL cukru vyšleháme tuhý sníh. Zbytek cukru, tvaroh, žloutky, vanilkový cukr a mouku promícháme nebo kratičce prošleháme, přidáme strouhanou bílou čokoládu a opatrně vmícháme sníh. Správná náplň je hustá. Lžící ji rozdělíme do košíčků, které plníme až po vrch a pečeme v předehřáté troubě na 170°C 10 - 15 minut. (Peču 10 minut, pak vypnu troubu a nechám ještě 5 minut dojít. Na špejli zapomeňte. Tvaroh bude pořád měkký. Dortíčky se nafouknou jako muffiny, v prostředku popraskají. Při chladnutí tvarohová náplň zase klesne.) Necháme vychladnout ve formě, pak opatrně vyjmeme.
Želatinové plátky namočíme na 10 minut do hodně studené vody. Mražené borůvky, cukr a 1 lžíci vody zahřejeme, v teplém ovoci rozpustíme vykapané želatinové plátky a zchladíme. Mírně tuhnoucím ovocem ozdobíme dortíčky a necháme úplně ztuhnout. (Místo želatiny můžete ovoce zahustit i škrobem.)
Recept je upravený tak, aby těsto vyšlo přesně na 12 kousků. Dortíčky jsou jemné, lahodné a jdou pěkně od papíru.
Třetí pokus. A konečně vychytané.
Poprvé jsem pekla ve formičkách na semifreda, zbytek těsta jen volně vložený do papírových košíčků. Nahoře maliny se želatinou.
s vloženou kompotovanou meruňkou to není ono, je tam tvrdá
do tvarohové směsi jsem přidala trochu jahodové dřeně, nahoře také mixované jahody
náplně mi ale dost zůstalo, vyšel z toho ještě 17 cm dortík
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
tetrisss
(upraveno)
25. 3. 2013, 19:59
Mnam, je nadhera, super recept.
spero
(upraveno)
30. 3. 2013, 18:35
@tetrisss
Aničko, děkuji.